Несебър не е в списъка на световно наследство в опасност. Това бе

...
Несебър не е в списъка на световно наследство в опасност. Това бе
Коментари Харесай

Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Несебър не е в листата на световно завещание в заплаха.  Това бе решено на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО в Рияд.

Кметът на града Николай Димитров изрича откровени благодарности на вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.- министър Георгиев, на всички представители на нашата делегация, които опазиха позицията и престижа  на Несебър, оповестиха от Общината.

На България е даден период да създаде План за запазване и ръководство на „ Старинен град Несебър “ и други стратегически документи, които ще подсигуряват съхранението на културното, историческо и археологическо завещание на полуострова.

 Община Несебър

Припомняме, че Несебър е единственият град в България, който е в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Заради неналичието обаче на приет План за запазване и ръководство на " Старинен град Несебър " има заплаха градът да бъде изваден от този лист, сигнализираха от Министерството на културата преди месеци.

Планът за запазване и ръководство на " Старинен град Несебър " по Закона за културното завещание е  обвързване на страната. През 2010- 2011 година Община Несебър е финансирала изработването на подобен проект, който обаче досега не е признат от Министерски съвет и  вече не е настоящ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР